BLOGI: Asiakkaalle lähtevät tavarat, toimitusvarmuus ja joustavuus

BLOGI: Asiakkaalle lähtevät tavarat, toimitusvarmuus ja joustavuus

Jyväskylän koneistuksen tuotannossa on tehty viime kuukausien aikana suuri ja tarpeellinen harppaus kohti lyhyempiä läpimenoaikoja. Tämä muutos on tuonut paineita myös lähettämön työskentelytapoihin. Lähettämö on viimeinen ns. asiakkaalle lisäarvoa tuottamaton läpimenopaikka, josta tavaran kuuluisi virrata mahdollisimman nopeasti läpi tuotantokoneelta auton kyytiin ja olla jo seuraavana päivänä asiakkaalla käytettävissä. Toisaalta taas asiakasvaatimukset pakkauksien ja toimitustapojen suhteen ovat kasvaneet viime vuosina, mikä tuo oman lisämausteensa prosessiin. Lähtevän tavaran kappalekoko vaihtelee meillä päivittäin 100 grammasta aina 3.500 kiloon saakka. Kun puhutaan yksittäiskappaleesta, jonka koko on 100 gramman tienoilla, sen pakkaamiseen ei yleensä vaadita suuria ratkaisuja ja käsittely on nopeaa. Puolestaan 3.500 kilon kappale aiheuttaa työtä jo enemmänkin, koska se vaatii usein erikoissuojauksia kuljetuksen ajaksi, eikä pakkaamista voida hoitaa ilman apuvälineitä. Asiakastarpeesta johtuen voi olla päiviä, jolloin lähtevä tavara on poikkeuksetta kookkaampaa, tällöin lähettämön joustavan ja motivoituneen henkilöstön merkitys on korvaamaton.

Mittaamme toimitusvarmuutta päivätasolla ja ilokseni olenkin voinut todeta, että suunnitellut toimitusajat pitävät päivä päivältä entistä paremmin paikkansa. Onnistuminen lyhyessä ketjussa vaatii joustavuutta monelta henkilöltä ja monelta osa-alueelta. Logistiikan merkitys toimivassa tilaus-toimitusketjussa on suuri. Se on yksi toiminto muiden tukitoimintojen joukossa, joka mahdollistaa tuotannolle nopean läpimenon. Jos tuotteen arvovirtaa ajatellaan rotkoa ylittävänä riippusiltana, on logistiikan tehtävä olla tukitolppana sillan molemmissa päissä ja kannatella muutamalla narulla astinlautoja. Jotta rotkon yli päästään nopeasti, täsmällisesti ja turvallisesti, on sillan molempien päiden oltava esteettömästi auki sekä täsmällisesti paikallaan. Sillan on myös joustettava oikealla tavalla oikeasta paikasta. Toimivalla logistiikalla luomme tuotannolle osaltamme mahdollisuuden täsmällisempään toimitusvarmuuteen.

Olen ollut todella tyytyväinen kuljetusyhtiöiden viime vuosina lanseeraamiin sähköisiin kuljetustilausportaaleihin, jotka ovat pääsääntöisesti helppokäyttöisiä. Kuljetustilauksen tekemiseen ei mene enää aikaa kuin muutama minuutti ja ainuttakaan puhelua ei tarvita eikä rahtikirjaa tarvitse käsin kirjoittaa. Myös uusien henkilöiden koulutus käy nopeasti. Tämä tuo meille lähettämössä lisää kallisarvoista aikaa kappaleen pakkaamiseen ja valmisteluun. Kiitos kuuluu myös meidän kuljetusyhtiökumppaneille, jotka mahdollistavat sen, että kappaleet saadaan lähtemään meiltä yleensä mihin kellonaikaan tahansa ja näin voimme myös vastata joustavasti asiakastarpeeseen.

Tällä joustavalla ja motivoituneella porukalla otetaan uusi vuosi ja uudet kujeet vastaan.

Hyvää alkanutta vuotta 2017!

 

Jaakko Pirttimaa

työnjohtaja, varastotoiminnot

Takaisin ajankohtaisiin